
STEDELIJK DALTON COLLEGE ALKMAAR

SDCA
Van 2017 tot 2022 heb ik Havo gedaan op het Stedelijk Dalton College Alkmaar (SDCA). Op deze school heb ik vanaf het derde leerjaar het vak O&O gevolgd wat staat voor Onderzoek & Ontwerpen. Dit vak wordt niet op elke school gegeven en het is een richting waarvoor je kunt kiezen op het Dalton College. Bij dit vak ga je per periode aan de slag met een project. Dit kunnen projecten zijn waarbij de school al een opdrachtgever heeft gekozen of dit kunnen projecten zijn waarbij je zelf met je groepje een opdrachtgever moet gaan zoeken/benaderen en gezamenlijk een opdracht gaat bedenken. Hieronder een overzicht van de projecten die ik op het Dalton College heb gedaan die betrekking hebben tot het vak interieuradviseur.

PAUZERUIMTE
Dit project heb ik gemaakt in het 3e schooljaar voor het vak O&O. Bij dit project was de opdrachtgever geregeld door de school. De opdrachtgever was namelijk het Stedelijk Dalton College zelf. Het project is gemaakt in groepsverband.
De opdracht was dat er een pauzeruimte gecreëerd zou worden van de huidige binnentuin. Hierbij moest rekening gehouden worden met de kantoren die aan de randen van de binnentuin grenzen. De kantoormedewerkers moeten hier geen overlast krijgen van de leerlingen die pauze houden.
Dit project heb ik uitgevoerd in het programma SketchUp. Bij het ontwerp hebben we gekozen om betonnen zitmeubelen te plaatsen. Dit is niet gemakkelijk kapot te maken en is bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Om het wel een fris uiterlijk te geven hebben we ervoor gekozen om de zitmeubelen wit te verven. Door aan de randen van de binnentuin bosjes te plaatsen, probeerden we ervoor te zorgen dat er een scheiding is tussen de kantoren en de pauzeruimte. Deze bosjes zullen tot iets lager dan het midden van de ramen komen, zodat de kantoormedewerkers privacy hebben, maar evengoed natuurlijk licht hebben in de ruimte. Tot slot hebben we een boom in het midden geplaatst om de ruimte te breken en wat groen in de pauzeruimte te brengen. We hebben ook voldoende prullenbakken (papier, rest en groen) neergezet, zodat de ontworpen pauzeruimte zoveel mogelijk schoon blijft.




BOUWEND NEDERLAND
Dit project heb ik gemaakt in het 4e leerjaar voor het vak O&O. Ook bij dit project was de opdrachtgever geregeld vanuit het Dalton College. De opdrachtgever was een organisatie van Bouwend Nederland. Dit project moest gedaan worden in groepsverband.
Bij dit project stond duurzaamheid centraal. Een wijk in Overdie moest namelijk opgeknapt worden en we moesten ervoor zorgen dat de wijk duurzamer werd. De huizen waar wij een ontwerp/plan voor moesten maken waren flats, portiekwoningen en lage woningen.
Met het project zijn we begonnen met het maken van een infographic. Dit was een deelopdracht van het project. Deze infographic is hieronder te zien (geel/blauwe afbeelding). Bij alle woningen hebben we ervoor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op de daken. Dit is namelijk de meest gemakkelijke duurzame oplossing. Ook hadden veel woningen een achtertuin met vrijwel alleen maar steen. Dit hebben wij aangepast. We hebben geprobeerd om de tuinen zoveel mogelijk groen te maken. Wel hebben we er rekening mee gehouden dat de planten zo veel mogelijk onderhoudsvriendelijk zijn. Zo hoeven de mensen niet veel aandacht te besteden aan het onderhouden van hun achtertuin, maar wel genieten van het groen. Voor de huizen met een schuur is er gekozen voor een dak met mos. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van planten en zonnepanelen hebben wij proberen te zorgen voor duurzame huizen.
Het uiterlijk van de huizen kon volgens ons ook een opknapbeurt gebruiken. We hebben ervoor gekozen om de voor- en achtergevel te vernieuwen met nieuwe bakstenen. Ook komen er bij sommige ramen luiken te hangen ter decoratie en om de huizen net iets bijzonderder te maken dan alle ander wijken.




WACHTKAMER
Dit project heb ik gemaakt in het 4e leerjaar voor het vak O&O. Bij deze opdracht moet je zelfstandig met je groepje een opdrachtgever vinden. De opdrachtgever waar wij mee hebben samengewerkt is een medewerker van het Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Onze opdrachtgever werkt op de afdeling radiologie. Gezamenlijk zijn we bij een opdracht gekomen.
De opdracht luidde dat we de wachtruimte op de afdeling radiologie een "make-over" moesten geven. Hierbij moesten we met verschillende dingen rekening houden. Zo moesten we er op letten dat de ziekenhuisbedden gemakkelijk door de ruimte/gangen gereden konden worden. De patiënten in de bedden moeten ook privacy hebben als ze in de wachtruimte worden gezet. Verder moesten we rekening houden met COVID-19.
Voor het ontwerp hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van de kleuren wit en oranje. Het logo van het ziekenhuis heeft namelijk deze kleuren, momenteel komen die kleuren niet terug in de ruimte. Rondom hebben we de muren wit (bovenkant) en oranje (onderkant) gemaakt op één muur na. Hier hebben we een speels ontwerp voor gemaakt met oranje vlakken van verschillende tinten. De 3D ontwerpen heb ik vormgegeven in het programma SketchUp om een duidelijker beeld te geven.
De rechterkant van de wachtruimte hebben we ingedeeld als wachtplaats voor de ziekenhuisbedden. De bedden kunnen hier in "hokjes" geplaatst worden. Bij het voeteneind blijft het dan open. Zo heeft de patiënt zijn eigen hoekje tijdens het wachten met voldoende privacy, maar heeft diegene niet het gevoel dat hij/zij opgesloten zit in een kleine ruimte.
De linkerkant van de wachtruimte is ontworpen voor de gewone wachtende patiënten. We hebben gekozen om bankjes te plaatsen met aan weerzijden een zitting om de 1,5 meter afstand regel te waarborgen. Zodra corona over is kunnen hier dan meerdere zitting bij geplaatst worden. Ook zijn er plastic platen tussen de bankjes gezet, die na corona weggehaald kunnen worden.






